15 maart 2021

Nieuwe NVFVG-cursus in 2021: Fysiotherapie in de verstandelijk gehandicaptenzorg

In de vorige nieuwsbrief hebben we aangegeven dat deze nieuwe cursus start in juni. Vanwege de onzekerheid van de dan geldende coronamaatregelen hebben we besloten de cursus te starten in september.

Driedaagse cursus

Veel vaardigheden en kennis die van je verwacht worden als je als fysiotherapeut gaat werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, krijg je niet op je opleiding aangeboden. Wat doe je bijvoorbeeld met het verschil tussen verbaal en performaal communiceren, en wat is het effect van medicatie op tonus? Welke syndromen komen veel voor en wat is de betekenis voor jou als fysiotherapeut? Hoe herken je de specifieke problemen van een cliënt en pas je jouw professionele handelen aan om de beweegzorg voor ieder cliënt goed te organiseren?

De NVFVG organiseert daarom een nieuwe unieke driedaagse cursus (3 losse dagen verdeeld over 3 tot 4 maanden). Hierin wordt een programma geboden om jouw specifieke kennis en vaardigheden nodig voor een goede beweegzorg voor mensen met een verstandelijke beperking te vergroten. Er wordt dieper ingegaan op belangrijke thema’s en er worden handvatten aangereikt om deze zorg verder te professionaliseren. Denk aan thema’s als cliënten met een disharmonisch profiel, invloed van medicijnen op beweging, en een blok over spiertonus en klinimetrie. Er wordt gewerkt met casuïstiek uit de praktijk.

Tijdens de dagen wordt goede interactie tussen deelnemers en sprekers op prijs gesteld. Daarom werken we met een groep van maximaal 25 deelnemers. De kosten bedragen € 325 voor NVFVG-leden; niet-leden betalen € 650.

Heb je belangstelling voor deze cursus? Stuur dan een mail naar secretariaat@nvfvg.nl en we houden je op de hoogte. Meer informatie over de cursusdata en het programma volgt in onze volgende nieuwsbrief.