21 december 2022

Promotie Stein Weterings

Op 18 januari promoveert Stein Weterings. De titel van zijn proefschrift luidt: ‘Giving weight to cardiovascular health’; ‘The feasibility of a progressive resistance-exercise training program in adults with intellectual disabilities with cardiovascular risk factors’.

Stijn promoveert vanuit het programma GOUD. De zorgorganisaties Abrona, Amarant en Ipse de Bruggen vormen samen met de leerstoel Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten van het Erasmus MC de academische werkplaats GOUD.
Het promotieonderzoek van Stijn gaat over de haalbaarheid van krachttraining binnen de doelgroep voor verstandelijk gehandicapte mensen. In samenwerking met fysiotherapeuten en bewegingsagogen van de meewerkende zorgorganisaties zijn krachttrainingen aan cliënten van deze zorgorganisaties gegeven. De cliënten hebben 2x per week een uur getraind gedurende een half jaar.
Er werden vooraf, tussentijds en achteraf metingen gedaan om de voortgang van de trainingen en de lichaamswaarden te bekijken. Al kost het soms wat extra tijd, maar de cliënten zijn in staat een goed opbouwend krachttrainingsprogramma af te werken binnen een half jaar. Er mag dan ook geconcludeerd worden dat krachttraining binnen deze doelgroep haalbaar is.
Dankzij het mooie promotie onderzoek van Stijn, komt er ook een effectiviteitsstudie naar het effect van krachttraining binnen deze doelgroep.
Hartelijk dank voor deze mooie nieuwe inzichten Stijn en alvast gefeliciteerd met je promotie!